');

Sveriges första vinkollektiv tar form Det är en klar, stilla eftermiddag i oktober när vägen slingrar sig genom nordöstra skånes böljande landskap. Löven har börjat skifta färg och mellan fälten glimmar ljuset över dammar och stenmurar. Vid Bjärnum reser sig Qvarnfors herrgård, en plats där historiens andetag möter doften av nyslipad metall och nyfyllda vintankar. […]

läs inlägget

En berättelse om platsen, passionen och hantverket Vingården Flyinge 1882 har nyligen tagit klivet från vision till verklighet som kommersiell producent av småskaliga, hantverksmässiga viner – med fokus på druvan Solaris och med både stilla och mousserande vin i sortimentet. Följ med på resan dit och vad som driver vinmakarparet och vad som gör platsen […]

läs inlägget

Contrada Volpares Etna Från Etna, den urgamla vulkanens branta sluttningar, bär Emiliano Falsini omsorgsfullt druvan Carricante. I Contrada Volpares höjd, vid 700 meter över havet, växer den i jordar av svart lava, rik på mineraler och historier. Marken andas uråldrig kraft – torr, sandig, full av liv och tystnad. Här, i Maugeris vinlager, möts hantverk […]

läs inlägget

Druvor, dimma och drömmar – fem vingårdsbesök du inte vill missa Det doftar fuktig jord och hav i luften. Längs de sydsvenska kullarna sträcker vinrankor ut sig i raka led, som tysta anteckningar över landskapet. På bara några decennier har Skåne blivit ett hem för några av Sveriges mest intressanta vingårdar. Men det som verkligen […]

läs inlägget

Där Godello får tala – en ny gnista från Bierzo Det var en disig morgon i Galicien, där dimman rullade nerför bergen som långsamma viskningar från havet. Långt innan någon pratat om terroir och småskalighet, vilade en nästan bortglömd druva i jordens tystnad – Godello. Hon var ingen som ropade högt. Hon blommade inte i […]

läs inlägget

Veraison i svenska vingårdar – druvorna har skiftat färg, mognaden djupnar, och skörden väntar runt hörnet. Vi har just lämnat en av vinårets mest avgörande och vackraste faser bakom oss – druvornas färgskifte. Nu när sensommaren vandrar vidare – står vi inför nästa kapitel i vinets berättelse – skörden. Alla druvor föds gröna. I början […]

läs inlägget

Ge mer plats för Gamay i glaset Samt vinprovningsnoteringar Julie Balagny Minouche 2022 Det börjar ofta med något enkelt. Ett glas vin som doftar som en korg med nyplockade hallon, smakar som en solig eftermiddag i november. Kanske är det en flaska Beaujolais Nouveau, öppnad i goda vänners sällskap – ung, fruktig, livlig. Ett vin som […]

läs inlägget

Dimora Cottanera – där vulkanen viskar och vinet minns Vi kom upp längs slingrande vägar. Dammiga, tysta, inramade av lavasten och gamla olivträd.Ett landskap som inte ber om uppmärksamhet – det bara är. Högt ovanför havet, där himlen blir större och ljuset långsammare, väntade något stilla. Dimora Cottanera – en plats där Sicilien andas djupt […]

läs inlägget

Med rötterna i jorden och berättelsen kvar i glaset – en dag med J Friberg Vineri Södra Mellby Skåne Det är början av sommaren, en mulen junidag när jag kör genom Österlens böljande landskap mot Södra Mellby. Fälten ligger stilla, och mellan de låga kullarna syns de första raderna av vinrankor. Jesper är redan ute, […]

läs inlägget

The Grape Journal – från jord till glas Ett händelserikt år ligger bakom mig fyllt av doft, smak och möten – där över 500 viner har passerat glaset, ofta blint och alltid nyfiket och strukturerat. En ännu djupare kärlek har växt sig fram till vinet, druvorna, hantverket, människorna och nu börjar nästa kapitel – där […]

läs inlägget